Ik ben allergisch voor bijen en/of wespen, wat nu?

Een behandeling van een allergie voor insectengif  kan bestaan uit vier verschillende stappen. Grofweg onderscheidt men:

  • Het vermijden van insecten
  • Symptoombestrijding bij lokale reacties
  • Noodmedicatie bij ernstige reacties (anafylaxie)
  • Allergie immunotherapie

Het vermijden van insecten

Wanneer u weet dat u allergisch bent voor bijen-of wespengif is het verstandig om deze insecten en plaatsen waar ze voorkomen zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn praktische tips die u kunt gebruiken wanneer u allergisch bent voor insectengif.

Wordt u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestoken, verwijder de angel dan zo snel mogelijk omdat zelfs zonder het insect er gif uit het gifzakje ‘gepompt’ kan worden. Dit geldt met name voor bijen. Kras de angel met uw nagel of een mesje weg. Trek de angel niet tussen twee vingers of met een pincet uit de huid omdat het gifzakje dan verder kan worden leeg geknepen. Direct na het verwijderen van de angel moet de steekplaats worden uitgezogen. Als u weet dat u allergisch bent waarschuw dan uw huisarts of laat iemand in uw omgeving dat doen. Wanneer u noodmedicatie, zoals een adrenalinepen, voorgeschreven heeft gekregen, zorg dan dat u dit altijd bij de hand heeft.

Symptoombestrijding bij lokale reacties

Wesp-03De behandeling van een (forse) plaatselijke reactie na een insectensteek is vooral gericht op het bestrijden van de pijn, de jeuk en/of de zwelling. Wanneer de angel is achtergebleven moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden zoals hiervoor beschreven staat.

Pijn, jeuk en zwelling kunnen worden bestreden door plaatselijke koeling (bijvoorbeeld een koud compres), het gebruik van orale antihistaminica en/of het smeren van een lokaal steroïd (crème). Diverse middelen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en/of apotheek. In alle gevallen is het verstandig om de plaats van de steek goed te ontsmetten.

Noodmedicatie bij ernstige reacties

Bij klachten en verschijnselen die wijzen op een ernstige allergische (anafylactische) reactie is snel medisch ingrijpen van groot belang. De betreffende symptomen staan beschreven op de pagina klachten. Als u of iemand in uw omgeving één of meer van de beschreven symptomen vertoont, moet u zo snel mogelijk medische hulp inschakelen.

De eerste noodbehandeling voor anafylaxie is onmiddellijke toediening van adrenaline. Adrenaline werkt direct op het hart, bloedvaten en longen en kan fatale gevolgen van anafylaxie voorkomen. Als u ooit anafylactisch heeft gereageerd, zult u moeten leren om uzelf adrenaline toe te (laten) dienen.  Een anafylactische reactie verloopt heel snel waardoor er geen tijd is om eerst naar een arts te gaan. U dient in het geval van een anafylactische reactie eerst noodmedicatie toe en daarna moet u zo snel mogelijk medische hulp inschakelen.

De huisarts of specialist zal voor de noodbehandeling van anafylaxie meestal een adrenaline auto-injector voorschrijven. Dit is een gebruiksvriendelijke automatische injectiespuit ter grootte van een dikke balpen waarmee u zichzelf eenvoudig een afgepaste dosis adrenaline kan (laten) toedienen.

Let op: Een adrenaline auto-injector is bedoeld voor éénmalig gebruik tijdens een noodsituatie en is géén vervanging voor een medische behandeling. Na gebruik moet u direct medische hulp zoeken. Bel onmiddellijk uw arts en/of 112 of ga naar de dichtstbijzijnde (huis)arts of het ziekenhuis.

Zelfs als u een adrenaline auto-injector heeft, blijft een allergische reactie een levensbedreigend risico. Neem daarom altijd contact op met een arts.

Allergie immunotherapie

Deze behandeling heeft als doel om u minder allergisch te maken en liefst geheel van uw insectengifallergie af te helpen. Allergie immunotherapie richt zich op de onderliggende oorzaak van de allergie. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor u allergisch bent (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof.

U krijgt injecties met het insectengif in een steeds hogere dosering, zodat uw lichaam beschermende antistoffen aanmaakt en het gif beter verdraagt. Op den duur zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen (in dit geval bijen- of wespengif) waarvoor het allergisch is waardoor u ook minder of geen last meer heeft van allergische klachten veroorzaakt door uw insectengifallergie.

Wanneer u een ernstige allergische reactie op een bijen- of wespensteek hebt gehad, kan het mogelijk zijn dat u in aanmerking komt voor een behandeling met immunotherapie. Of dit bij u ook het geval is, gebeurt altijd in overleg met uw huisarts. Hij/zij kan in dat geval een verwijzing voor u maken naar één van de behandelcentra op deze website.