Klachten bij een allergie voor insectengif

Bijna 4% van de Nederlandse bevolking, ongeveer 650.000 mensen, is allergisch voor een bijen-of wespensteek. Een bijen- of wespensteek is vaak zeer pijnlijk maar in de meeste gevallen ongevaarlijk. Een normale reactie op een steek is een dikke pijnlijke zwelling en roodheid rond de plek van de steek. Bij de meeste mensen verdwijnen deze klachten weer binnen een uur. Bij sommige mensen is dit niet het geval en kan er een forse reactie ontstaan.

Lokale reacties

Handen-600x537Wanneer u allergisch bent voor insectengif kunt u na verloop van een aantal uren een forse lokale reactie ontwikkelen. Het gaat om een lokale ontstekingsreactie rond de plaats waar u bent gestoken. Kenmerkend voor het beloop van een dergelijke reactie is het volgende: u wordt de ochtend na de steek wakker met een forse zwelling die warm is en jeukt rond de plaats waar u gisteren bent gestoken. De zwelling kan variëren in grootte van een kleine bult tot een zwelling van bijvoorbeeld uw hele arm. Is de zwelling groter dan 10 centimeter in doorsnede dan spreken artsen over een ‘large local’.

In principe zijn deze reacties, hoe vervelend en pijnlijk ook, onschuldig. Ze zeggen ook niets over het ontwikkelen van een systemische reactie bij een volgende steek. Wanneer u in uw keel wordt gestoken moet u uit voorzorg wel naar uw huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis gaan. Een zwelling in uw keel kan gevaarlijk zijn, u kunt hierdoor stikken.

Systemische reacties

Wanneer u een (ernstige) allergische reactie heeft, kunt u naast lokale reacties ook klachten ervaren waarbij meerdere organen zoals uw huid, maag/darmkanaal, longen, uw centraal zenuwstelsel, hart en bloedvaten betrokken zijn. Deze reactie treedt meestal binnen een kwartier na de steek op. Over het algemeen geldt hoe sneller de allergische reactie begint, hoe ernstiger het beloop. Hoe uw lichaam reageert is moeilijk te voorspellen maar dit zijn de meest voorkomende verschijnselen:

  • Jeuk en zwelling over het hele lichaam
  • Zwelling van de ogen, lippen, keel en/of tong
  • Moeite met ademhalen, slikken en/of spreken
  • Duizeligheid, heftige hoofdpijn
  • Maag/darmklachten zoals misselijkheid, overgeven en/of diarree
  • Sterke bloeddrukdaling
  • Hartritmestoornissen
  • Bewustzijnsverlies
  • Shock
  • Hartstilstand

Anafylaxie

Anafylaxie is een plotselinge zeer ernstige allergische reactie. Deze reactie kan binnen enkele minuten na de steek optreden en in de meest ernstige situatie leiden tot een anafylactische shock. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn.

De verschijnselen die wijzen op een anafylactische reactie worden voor artsen in de volgende classificatie weergegeven:

Classificatie-volgens-Muller

Veel mensen die allergisch zijn voor bijen- of wespengif zijn zo bang dat ze ’s zomers niet naar buiten durven te gaan. En dat is goed te begrijpen. Gelukkig is deze ernstige allergie te behandelen. Wel is het van belang te weten door welk insect u bent gestoken, dus op welk insectengif u allergisch reageert.